Informácie

Nové produkty

Najpredávanejšie

5 najčastejších surovín, ktoré nemôžu chýbať v našej kuchyni

5 najčastejších surovín

Jedlá, ktoré pre vás varíme a dovážame sú pripravované čisto z rastlinných surovín. Ide o vždy čerstvé suroviny nabité energiou a vitamínmi, ktoré sú nevyhnutné a prospešné pre zdravý životný štýl. Zaujíma vás bez ktorých konkrétnych surovín sa u nás v Plantáži nezaobídeme? Tu sú.

#1 Sója

Hádam prvou otázkou, ktorú dostávame od našich zákazníkov v súvislosti s rastlinnou stravou je - odkiaľ telo čerpá proteín a železo, ak nie z mäsa a mliečnych výrobkov? Na to, aby sme získali dostatočné množstvo proteínu nemusíme denne zjesť dva rezne alebo vypiť pohár mlieka. Existuje obrovské množstvo potravín, ktoré nemajú živočíšny pôvod a aj napriek tomu obsahujú bielkoviny. Jednou z nich je aj sója a výrobky z nej.

Sója je známa svojimi pozitívnymi účinkami na metabolizmus, pomáha pri naberaní zdravej váhy, ovplyvňuje zdravie kostí, chráni srdce a napomáha pri boji proti rakovine. Zdravotné účinky sóje pochádzajú z vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje.

Hovoríme o vláknine, vitamíne K, vitamíne B2 a B6, železe, zinku, vápniku a mnoho ďalších. Rovnako je aj výborným zdrojom organických nutrientov a antioxidantov, ktoré pomáhajú nášmu telu. Aj preto je sója jednou z hlavných ingrediencií v našej kuchyni.

Seitan, rovnako ako sója, patrí medzi stálice v našom jedálnom lístku. Viac informácií o seitane si prečítate v našom predchádzajúcom blogu.

Seitan

 

#2 Šošovica

 

Ďalšou zložkou našej kuchyne je šošovica. Prečo sa oplatí pravidelne konzumovať túto strukovinu?

Benefitov pre náš organizmus je hneď niekoľko - zvyšuje energetický level v našom tele, podporuje zdravé tehotenstvo, stratu nadmernej váhy, reguluje hladinu cukru v krvi a pravidelné prečisťovanie čriev.  Používame ju aj preto, že znižuje hladinu cholesterolu a pravdepodobnosť srdcových chorôb.

 

Aj šošovica je bohatým zdrojom vlákniny, proteínu, železa, zinku a draslíka. Je naozaj nabitá tým najlepším, čo vaše telo potrebuje.

 

#3 Čerstvá zelenina

 

Zelenina by mala patriť do jedálnička každého jedného z nás, keďže prispieva k celkovému zdraviu. Väčšina druhov zeleniny má nízky obsah tuku a kalórii a žiaden druh zeleniny neobsahuje cholesterol.

 

Výber je veľký, no napríklad taká brokolica obsahuje vitamín C, ktorý napomáha detoxifikácii, prečisťuje krv od toxínov a rovnako pridáva jas a mladosť našej pleti.

Karfiol patrí do rodiny brokolice a taktiež napomáha zdraviu. Konkrétne udržuje zdravú hladinu cholesterolu, obsahuje kyselinu listovú, ktorá pomáha pri reprodukcii buniek a ich rastu.

Uhorka je zas skvelým zdrojom nie len vlákniny ale aj vody. Pridaním chrumkavej uhorky do šalátu si zvýšite denný príjem vlákniny. Prečo? Pretože práve uhorka je prirodzene nabitá tekutinami, ktoré potrebujete k jej správnemu spracovaniu.

 

#4 Hliva ustricová

 

Hliva ustricová patrí už tisícročia medzi hlavné prvky čínskej medicíny a vyslúžila si tam pomenovanie „božský kvet“. Táto huba je plná glukánov a na naše zdravie má lepší dopad, ako by sme čakali.

 

Hliva čerpá svoje liečivé látky z kmeňov stromov, na ktorých rastie. Táto liečivá a jedlá huba sa pestuje celoročne - práve pre jej blahodarné účinky. Obsahuje veľa sacharidov, vlákniny, bielkovín, vitamíny B1, B2, B3, sodík, vápnik, horčík a dôležitý vitamín C, ktorý telu pomáha spracúvať železo.

 

Vzácnymi látkami, ktoré hliva obsahuje sú práve glukány a glukoproteíny, ktoré veľmi priaznivo pôsobia pri liečbe a prevencii ochorení. Pomôže vám v prípade zápalov, chronických infekcii, skrášľuje pleť a postavu, chráni cievy, srdce a posilňuje imunitu.
 

 Hliva ústricová

#5 Sladký zemiak – batat

 

Bataty pochádzajú rovnako ako „klasické“ zemiaky zo strednej Ameriky, majú príjemnú sladkastú chuť a ukrývajú v sebe množstvo zdraviu prospešných látok a účinkov.

Patrí medzi ne schopnosť posilniť imunitný systém či regulovať trávenie. Bataty pomáhajú pri liečbe astmy a bronchitíde a pri kontrole cukrovky. Farba sladkých zemiakov sa líši od bledej žltej a bielej až po ružovú a červenú. Ovplyvňuje ju farba pôdy a minerály v nej či klíma, v ktorej sa zemiak pestuje.

Čo sa vitamínov týka, bataty sú bohaté na beta-karotén a fosfor. Ďalej v nich nájdeme aj vitamín B6, magnézium či vitamín A a C. Sladké zemiaky pomáhajú aj ľuďom so závislosťou na cigaretách alebo alkohole.

 

Ak chcete vedieť viac, nezostáva vám už nič iné, len si naše menu prezrieť, niečo si objednať a posilniť svoje telo, zdravie a imunitu prírodným spôsobom.